Olvasóink értékelése: 2 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Romulus Cioflec

Profesorul și scriitorul Romulus Cioflec (1882-1955) s-a născut la Araci, județul Covasna, la 1 aprilie 1882 și a murit la București în 13 noiembrie 1955. Casa natală este muzeu memorial, funcționând sub egida Muzeului Național al Carpaților Răsăritenidin Sf. Gheorghe. Remus Cioflec (văr primar cu scriitorul) a avut în perioada interbelică o cunoscută editură ce-i purta numele. Virgil Cioflec (1874-1948) s-a născut în Gherășeni, jud. Buzău, familia lui Virgil Cioflec provenea din Ardeal, posibil din Araci. A fost prozator și critic de artă, valoros om de cultură și filantrop – și-a donat colecția de tablouri Universității din Cluj, constituind nucleul de bază al viitoarei galerii de artă și al acualului muzeu de artă clujean.

            Fără a ne propune să vorbim despre viața tumultoasă a scriitorului și a familiei sale, amintim totuși că, deși din Transilvania, Romulus Cioflec este elev al Școlii Normale de Învățătoridin Câmpulung Muscel, absolvită în 1901, fiind coleg de bancă cu Ion Mihalache (1882-1965), viitorul om politic țărănist. După terminareaFacultății de Litere și Filosofiea UniversitățiiBucurești, soarta îl duce, ca profesor, la Liceul privat „Atanasie Bașotă” din Pomârla-Botoșani (coleg cu viitorul mare filolog Iorgu Iordan), pământ bătătorit cu vreo treizeci de ani în urmă de Eminescu, aflat în vizită la prietenul său Samson Bodnărescu ce era director al respectivei școli.

ESEMÉNYEK
  • GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)
  •  PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)
  • sisopp

Search

Language